Friday, March 11, 2011

Στην χώρα του “έτσι θέλω”

  Στην χώρα του “έτσι θέλω”,  είδα κάποιον να ζωγραφίζει σε ένα τοίχο στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή πιο πολύ λέρωνε παρά ζωγράφιζε. Ανενόχλητος σε κεντρικότατο σημείο. Σε απόσταση δέκα μέτρων υπάρχει υπηρεσία υπεύθυνη για το εν λόγω κτήριο. Βέβαια δεν τέλειωσε τελείως την μουτζούρα του, θα έρθει άλλη μέρα με σπρέι να μας ντουμανιάσει. Και κανείς δεν θα του πει τίποτα. Άλλο που θα είμαστε αναγκασμένοι να κοιτάμε το έκτρωμά του κάθε μέρα.

  Στην χώρα του “έτσι θέλω” και έξω από τα γραφεία της ομάδας, κάποιοι γράψανε συνθήματα επειδή κάναμε το λάθος και δεν προβάλαμε τις πολιτικές τους απόψεις στον κόσμο που ήρθε να δει κινηματογράφο. Συχνά πυκνά, το ταμπλό που μας έχει παραχωρηθεί γεμίζει με τις γνωστές αφίσες (διαφημιστικές, κομματικές). Τα παράθυρά μας γεμίζουν με κάθε είδους ασυναρτησίες  γράψει ο κάθε μεθυσμένος.

  Στην χώρα του “έτσι θέλω”, ένας σταματάει μπροστά στην στάση του λεωφορείου, όπου υπάρχει κόσμος που  περιμένει  να μετακινηθεί, κλειδώνει και φεύγει. Σαν κύριος ήρθε και σαν κύριος θα φύγει, χωρίς να του πει κανείς τίποτα. Οδηγός θα οδηγήσει αντίθετα σε μονόδρομο και μάλιστα πεισματικά, όταν αναγκάζεσαι να κάνεις εσύ πίσω, γιατί δεν θέλει να κάνει τον κύκλο.

  Στην χώρα του “έτσι θέλω”, όποιος θέλει ανάβει τσιγάρο χωρίς να βγει έξω, χωρίς να κάνει τον κόπο να πάει πιο πέρα. Ναι, ξέρω πολλά ζητάω. Αποτέλεσμα μια αίθουσα που δεν μπορείς να δεις που τελειώνει από τον πυκνό καπνό. Και εσύ να πρέπει να κάνεις μάθημα ή να δώσεις μάθημα εκεί μέσα. Είπαμε να καθαρίσει το μυαλό σου. Και δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο. Σε όποιο μα όποιο μαγαζί και να μπεις το ίδιο. Τασάκια και καπνίλα. Σώπα ρε που θες και αντικαπνιστικό νόμο.

 

  Στην χώρα του “έτσι θέλω”, εγώ φτιάχνω τον νόμο.

 

tumblr_lghlncGOsG1qzvu53o1_500

3 comments:

Anonymous said...

exeis apolyto dikio!! einai h syni8ia tou neoellhna to etsi 8elw!! xwris kanones xwris timwries apla metn legomenh "magia" h tsmpouka pernei ayto pou 8elei etsi opws to 8elei( eite me trampoukismo eite me apli pei8w)!! dn exei kanena endoiasmo kai mporei na s kanei thn megalyteri zhmia akoma kai gia to paramikro!! omws 8a h8ela na 3anaskefteis ayto pou eipes gia to grafiti!! skepsou einai enas tropos ekfraseis h legomenh zwgrafiki t dromou!! mn 3exnas oti o Ellhnas exei polla arnhtika alla einai ka polu katapiesmenos( dnt, oikonomika provlimata) kai epeidh einai kai "mesogeios" exei ena taperamento kai efesi pros t na katastrefei kati!! gia ayto einai kalo to na ekfrazetai mesa ap thn zwgrafiki para na kaih ena panephsthmio!! allwste to ergo texnhs tou dromou mporei na einai omorfo!! a kai to grafiti epitrepetai akoma kai apo tous astynomikous!! to grafiti einai tropos ekfrasis ,zwhs kai einai mia me8odos psyxanalisis kati p krata twn allwn se hremia!! einai kalytera n s zwgrafisoun twn toixo para na stn gremisoun!!
p.s. sorry p dn empaina toso kairo, eixa elaxisto xrono meta3i basket sxolis douleias kai ths kopelas m!!!

Anonymous said...

aa epeidi ekkana thn vlakia na valo anwnymos o maik daik stan eimai :) kai sta duo anwnyma! :)

The exiled Hussar said...

Γαμώ το blogger! Τόση ώρα έγραφα και μου τα έσβησε. Παρακάτω παρουσιάζεται μια σύνοψη αυτών που έγραψα λόγω βαρεμάρας να τα ξαναγράφω.
Δεν είμαι ενάντιος της τέχνης και της ελευθερίας της έκφρασης. Αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι γουστάρει όπου του γουστάρει. Θέλω ένα καθαρό πανεπιστήμιο να δουλέψω. Χώροι για τα υπόλοιπα υπάρχουν. Στο εξωτερικό λειτουργούν επίσημες εκθέσεις γκράφιτι με την προβολή και τον σεβασμό που αξίζουν οι καλλιτέχνες. Για να μην λες ότι μόνο παραπονιέμαι. Βέβαια το θέμα επεκτείνεται σε πάρα πολλά θέματα που δεν θέλω να θίξω τώρα.

Υ.Γ. Ίσως την Πέμπτη να περάσω από κει για κανα 3μερο.

 
Creative Commons License
The Golden Pavilion - My way to Trieste by The exiled Hussar is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Based on a work at thegoldenpavilion.blogspot.com.